سلام علیکم
در اخبار به سمع و نظرما رسید که فرماندار شبستر در مورد اجرای طرح تکریم و
نظر سنجی از ادارات و اینجور چیزها صحبت کرده اند .
آقای فرماندار ، نیازی به صرف وقت و هزینه نیست که ! ما مردم همیشه در صحنه ی انتخابات و راهپیمایی ، نتیجه را از قبل می دانیم. البته پیشگویی بلد نیستیم اما قبل هم چنین نظر سنجی هایی انجام شده و نتایج هم بر سر در فرمانداری ، نصب العین عموم ملت قرار گرفته بود .
به یاد داریم که میزان رضایتمندی از ادارات شهرستان همگی بالای نود درصد بوده است . اصولا بازه ی اعدادی که برای اعلام نظر سنجی مد نظر دوستان است از 90 شروع شده و به 100 ختم می شود و دیگر اعداد در این مورد کاربردی ندارند .
آقای کاشانی عزیز ، چنین نظر سنجی هایی شاید جنبه ی تبلیغی و تقدیری داشته و قابل پخش از بخشهای مختلف خبری شبکه ی جهانی سهند ! باشد اما به هیچ عنوان قابل استناد نیست!
دلیلش هم دو تا مطلب خیلی ساده و پیش پا افتاده است . میدانم که می دانید ، اما به عنوان یک شهروند عادی ، اما حساس، بر خود فرض میدانم که مجددا این دو دلیل را متذکر شوم :
1 - نمیدانم قبل از اینکه فرماندار اینجا بشوید ، در این شهر بوده اید یا نه ، چون واقعیتش قبل از این شما را نمی شناختم. شبستر شهریست که همه همدیگر را می شناسند . یا با هم فامیلند ، یا همکار ، همسایه ، همکلاس ، همدانشگاهی یا بالاخره رابطه ای با هم داشته اند که با "هم" شروع میشده است . همین دلیل باعث رودربایستی بسیار مضری می شود که مردم علی رغم نارضایتی ، بدلیل اینکه فرد انتقاد شونده رابطه ی آشنایی با منتقد یا یکی از آشنایان وی دارد، دقیقا به همین دلیل هیچکس در هیچ اداره ای حاضر نیست در حالیکه شناخته می شود انتقادی (هر چند بجا) از شخصی در آن اداره بکند.
2 – دلیل دوم که بسیار عمومی تر است ، ترس است. اکثر مردم از ترس انجام نشدن کارشان است که صدایشان در نمی آید. همین الان هم در یکی از ادارات که بنده در این وبلاگ بارها ارادتم را به این اداره نشان داده ام ، کسی نمی تواند با رئیس آن اداره تنها صحبت کند ، چون بلافاصله یک بنده خدایی ! به بهانه ای وارد اتاق می شود و تا زمان خروج ارباب رجوع ، در اتاق حضور دارد و به نوعی مراقب رفتار رئیس است تا دست از پا خطا نکند !
در همین اداره و بسیاری از ادارات ، انتقاد به منزله ی عقب افتادن ، اطاله ی زمان ، یا عدم انجام کار ، گم شدن پرونده و مدارک ، و هزار و یک بلایی است که بر سر مراجعه کننده ی بخت برگشته نازل خواهد شد. و دقیقا بخاطر چنین تهدیدی (که در برخی موارد علنی هم هست) کسی جرات انتقاد بخود نخواهد داد.
البته دلیل سومی هم متصور است و آن این است که مردم اعتماد خود را به این نظر سنجی ها از دست داده اند و عدم امید به اینکه چنین نظر سنجی هایی باعث بهبود اوضاع ادارات خواهد شد.
نظر سنجی که علنی و در حضور (یا با اطلاع) شخص متخلف انجام شود و مشخصات انتقاد کننده نیز ثبت (و رسانه ای) شود در این شهر محکوم به شکست است . دیدیم و دیدید که شهرداری شبستر که در نظر سنجی فرمانداری بالای 90 درصد رضایتمندی کسب کرده بود در نظر سنجی موجود در سایت خود شهرداری (که بصورت واقعی انجام می شد) آنچنان با رشد ستون عدم رضایت مواجه شد که سرپرست سابق شهرداری ترجیح داد صورت مسئله را پاک و نظر سنجی را حذف کند (البته به بهانه ای بسیار ناشیانه بنام اشکال فنی!!!). همین داستان در مورد نظر سنجی اداره صنعت و معدن رخ داد . حال اگر شما جای مردم بودید باورتان می شد که ادارات ما انتقاد پذیرند؟؟
اگر قصد اصلاح دارید و می خواهید نظر واقعی مردم را بدانید ، نظر سنجی اینترنتی آزاد و بدون ثبت مشخصات شخص برگزار کنید تا مدیران ادارات بفهمند که میزان واقعی محبوبیتشان در بین آحاد مردم چقدر است و بدانند ( هر چند که می دانند ) رضایت مردم آن اعداد و ارقامی نیست که در جلسات بسته ی اداری و بین خودشان رد و بدل می شود .
ولی اگر قرار است فقط جهت پر کردن چارت کاری و ارائه ی آمار و ارقام نظر سنجی برگزار شود ، نیازی به اینهمه صرف وقت و انرژی و هزینه ی بی زبان بیت المال نیست . نتایج را بصورت اعداد تصادفی (صد البته اعداد بین 90 و 100 با کلی اعشار !!) برای تمام ادارات بنویسید و بزنید سر در ادارات و جلسه ای هم برگزار کنید و از مدیران و کارمندان سخت کوش و صدیق ! هم تقدیر و تشکر مقتضی بعمل آورید و پاداش درخور هم اعطا بفرمائید . نگران نباشید ، ما عادت داریم.
زیاده حاجت جسارت و تمهید مرارت نیست !