42)وضعیت اسفناک بهداشت در نانوایی ها
امروز میخوام در مورد نانوایی های شهرستان براتون بنویسم - البته مشکلاتی که عنوان میشه کما بیش در تمام نانوایی های سنتی در همه کشور قابل مشاهده است . فقط به دو دلیل زیاد بهش اهمیت نمیدیم :
1 - تا الانش اینجوری بوده و فکر میکنیم باید همینجوری باشه
2 - از حقوق خودمون به عنوان مصرف کننده اطلاع نداریم و فکر میکنیم چون نانوا ، صاحب نانواییه هر کاری دلش خواست میکنه و هیشکی هم حق اعتراض نداره و بقول امروزی ها همینه که هست! نمیخوای نخر!
اگر میخواین با وظایف بهداشتی نانوا ها آشنا بشین و یه مقایسه کوچیک با نانوایی ها سنتی موجود بکنید ادامه مطلب رو بخونین :
شرایط فیزیکی نانوایی ها:
* انبار آرد بایستی دور از محل پخت باشد که در بیشتر موارد این گونه نیست.
* برای عبور جریان هوا و جلوگیری از رطوبت آرد و کپک زدگی باید از پالت استفاده شود.
* سرویس بهداشتی باید دور از محل پخت باشد در حالی که در فضاهای کوچک بیشتر نانوایی ها این گونه نیست و همین مساله می تواند سبب انتقال آلودگی باشد.
* خمیرمایه مرطوب باید در یخچال نگهداری شود. شاید شما هم برخی نانوایی ها را بشناسید که یخچال ندارند و یا یخچال وجود دارد اما دمای آن مناسب نیست.
بهداشت فردی نانواها:
* نانوا ها باید از روپوش سفیدی استفاده کنند که بعد از شیفت کاری تعویض یا شسته شود، اما رنگ کِرم روپوش ها با لکه های قهوه ای دلالت بر استفاده طولانی مدت دارد.
* استفاده از کلاه برای جلوگیری از ریزش مو و عرق در خمیر اجباری است. متأسفانه تنها 20 درصد از نانوائی ها از کلاه استفاده می کنند.
* استحمام قبل از شروع به کار و بعد از خاتمه کار از دیگر مواردی است که تقریبا هرگز عملی نمی شود.
* طبق نظر گروه بهداشت محیط، شستن دست همان قدر در این صنف مهم است که در اتاق عمل اهمیت دارد. در حالی که سرویس های بهداشتی برخی نانوایی های ما مایع دستشویی ندارد و شستن دست تنها به وسیله آب انجام می شود.
* کشیدن سیگار از جمله اعمال ممنوع در حین نانوایی است که متاسفانه رایج است.
* تماس دست شاطر با نان داغ و پول های آلوده را هم که خودتان می بینید.
* همچنین در مورد برخی از نان های سنتی مانند نان تافتون و لواش و … از مواد شیمیایی مانند جوش شیرین ، بکینگ پودر، بیکربنات آمونیوم و … استفاده می شود.
بارها و بارها دیده ام که خمیرگیر دست خود را در لگنی میشوید و حتی خرده خمیر های کنار ناخنش را نیز در همین لگن تمیز میکند و بعد این آب شیری رنگ را دوباره در مخزن اصلی خمیر گیری می ریزد و وقتی اعتراض میکنم میگوید این آب مقداری خمیر و آرد دارد و دور ریختن آن گناه است و بلافاصله مرا به دوزخ راهنمایی کرده و اصل مسلمانی مرا زیر سوال برده است !
عزیزان . دانستن حق ماست و خواستن خواسته های قانونی ، علاوه بر حق ، وظیفه تک تک ما - در مقابل بهایی که پرداخت میکنیم باید حقوقمان رعایت شود . رعایت بهداشت ، سوسول بودن نیست . و مطالب ستاره دار بالا را من نگفته ام . بلکه قانونگزاران ما گفته اند . گذر از این فلاکت بهداشتی نیازمند بسیج همگانیست . نگران دوستی و آشنایی با نانوا نباشید . همین آشنا بودن و مردم داریست که در خیلی از موارد ما را مجبور به گذشتن از حقمان میکند . ولی بهم خوردن دوستی مان با خمیر گیر بهتر است یا در آمدن یک تار موی اینقدری ( شاید از نوع موی زیر بغل!)از نان سر میز صبحانه؟
نترسید و مصلحت را کنار بگذارید - تخلف دیدیم تذکر دهیم - اگه شما معذوریت دارین من ندارم - تو قسمت نظرات بفرمائید تا مطرح کنم